Jordens strålningsbalans

Jordens strålningsbalans:

Solen skickar ut gigantiska mängder energi i form av solstrålning åt alla håll i rymden. En liten del av denna energi når jorden. 30 procent av strålningen som når jorden reflekteras (studsar bort) tillbaka ut i rymden på grund av jordens atmosfär. Molnfria dagar strålar mer energi in och det blir därför varmare. Mulna dagar blir kallare för då reflekteras mer solljus. Solen är orsaken till de flesta väderfenomen på jorden.

De 70 % solenergi som når jorden bidrar till att…

  • jorden värms upp.
  • vatten avdunstar.
  • vind, vågor och strömmar skapas.

Strålningen lämnar sedan jorden, men då har den lägre energi.

Jordens atmosfär hindrar naturligt att solstrålningen reflekteras ut i rymden. Utan vår atmosfär skulle det vara betydligt större temperaturskillnader mellan dag och natt, samt en lägre medeltemperatur på jorden. Solstrålning omvandlas till värme och vindar sprider värmen genom strömning. Marken värms upp och sprider värmen genom ledning.

Foto: qimono / Pixabay License

Växthuseffekten:

 Livet på jorden behöver växthuseffekten i lagom dos. Människans utsläpp av växthusgaser bidrar dock till att strålningen som kommit ner till jorden har svårare att ta sig från jorden. Det kallas en förstärkt växthuseffekt.

Pontus Wallstedt / UgglansNO

  1. Solstrålning kommer in i atmosfären.
  2. En del av den reflekteras ut i rymden.
  3. En del av solstrålningen stannar kvar i atmosfären och värmer upp jorden.

Solen strålar ut olika stor mängd energi, bland annat beroende på solfläckar, vilket gör att jordens klimat har förändrats genom historien. Kalla perioder med istid har inträffat och ibland har jordens temperatur varit högre än vad den är idag.

Att dagens klimatförändringar till stor del beror på ökade utsläpp av koldioxid (CO2) och andra växthusgaser råder det nästan inget tvivel om.

Fördjupning

Uppgifter: 

Hela kursen:Kursens begrepp:Kursens test: 
Grundfysik
Quizlet – Tabs
Deltest – Stortest

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *