Att beskriva ljud – Amplitud

Skriv ut

Här följer ett tankeexperiment för att beskriva en ljudvåg. Tejpa en penna längst ut på en linjal. Sätt linjalen på en vagn som kan rulla. Halva linjalen är på vagnen och halva utanför. Knäpp till på linjalen som börjar svänga och rulla vagnen parallellt med ett papper så pennan ritar rörelsen. Om allt gått bra kommer teckningen se ut ungefär så här:

Toppen upptill visar när linjalen packar ihop luftmolekylerna upptill och dalen när det blir tunnare med luftmolekyler upptill eftersom linjalen trycker ner luftmolekylerna. Den ritade figuren beskriver förtätningarna och förtunningarna i vibrationerna, d.v.s. ljudet. Figuren kallas för en ljudvåg och formen för sinuskurva.

En sträcka på bilden ovan som innehåller en topp och en dal kallas våglängd. En våglängd är den minsta delen av en ljudvåg. En ljudvåg är många våglängder som sitter ihop. En ljudvåg visar två saker.

1. Ljudstyrka. Vilken volym ljudet har.

2. Tonläge. Om ljudet är mörkt eller ljust. Det vill säga vilken tonhöjd ljudet har. (

Amplitud : Höjden på ljudvågorna kallas amplituden. Den tonstyrka alltså ljudets volym. Höga vågor (toppar och dalar) ger hög volym .

På bilden under så har kurvorna samma ton men den undre kurvan har en högre volym.

På följande bild beskrivs en ljudvåg där ljudstyrkan (amplituden) ökar.

Volym mäts med decibel (dB). Decibelskalan går från 0 till 180 dB. Vid 180 dB spricker dina trumhinnor. Skalan är logaritmisk. Det betyder att när skalan ökar med ett tiotal  (t.ex. från 20 till 30) blir ljudet tio gånger så starkt. Ökar skalan från 30 till 50 dB innebär det att ljudet blivit (10*10) hundra gånger så starkt.

Fördjupning

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *