Himlakroppar

Skriv ut

En himlakropp är ett föremål i rymden. Det kan vara en planet eller måne eller något föremål som finns utanför solsystemet. Här listas vanliga himlakroppar, värda att känna till.

Måne. En himlakropp som cirkulerar runt en planet.

Meteoroid, är smågrus i rymden och de finns i storlek från sandkorn till klippblock på tio meter eller mer. (Det finns också ännu mindre grus, men de kallas ofta istället för interplanetärt stoft). Om meteoriden kommit in i jorden atmosfär kallas den meteor. Meteorer syns på himlen som lysande streck och kallas stjärnfall. När meteoren kraschar på jorden kallas den meteorit.

Asteroid, liten himlakropp i omloppsbana runt solen. Den är större än en meteoroid. Gränsen mellan asteroid och meteoroid är otydlig.

Komet: En himlakropp som rör sig runt eller i närheten av vår sol. Banan är avlång och kometen syns inte alltid. Den kan beskrivas som en smutsig snöboll som består av grus och is och frusen metan, koldioxid och ammoniak. På grund av solens solvind får kometen en svans som har en riktning bort från solen. Kända kometer; Halleys komet  som har en omloppstid på 76 år och Hale -Bopp som återvänder om 500 år.

Dvärgplanet är en himlakropp som går i omloppsbana kring en stjärna. Det är inte en måne och den har inte tillräcklig massa för att dess gravitation ska göra den rund.

Vit dvärg / svart dvärg är en fas hos en stjärna i dess dödskamp. En vit dvärg uppstår när bränslet hos en röd jätte förbrukats och den dras ihop sig. Ljuset kommer från värmen som utvecklas vid sammandragning. När den svalnat kallas den svart dvärg.

Röd dvärg, är en typ av stjärna som gör slut på sitt bränsle långsamt och därför blir otroligt gamla.

Nebulosa. Utspritt väte och helium som klumpat ihop sig till ett gasmoln. Ur dessa föds stjärnor. 

Nova/supernova  är en explosion som utgör en del av en stjärnas dödskamp.

Svart hål. Är en himlakropp som har så kraftig gravitation att ingenting kan lämna den, inte ens ljuset. Det går inte att se svarta hål men det går att räkna ut deras position och storlek eftersom de påverkar omgivningen. Svarta hål finns i centrum av galaxer. Omloppstiden (galaktiskt år) för vårt solsystem runt vintergatans svart hål är ungefär 250 miljoner år.

Fördjupning:

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *