Hur ljus bryts – effekter

Skriv ut

När det gäller ljusbrytning så är hjärnan lätt att lura eftersom den inte förstår att ljuset bryts utan att den gör sin egen tolkning.

På bilden till vänster så är det glasets krökning och vattnet inuti som gör att pennan ser ut som den inte är rak.

På bilden till höger står pennan i vatten. Det ser ut som att den är böjd men det är den naturligtvis inte. Ljusets bryts i vatten men det förstår inte hjärnan.

Ser du ett föremål, i vatten, enbart uppifrån kommer det verka vara längre bort och högre än vad föremålet egentligen är. Det beror att hjärnan inte tar hänsyn till ljusbrytningen utan tänker att ljuset färdas längs en rät linje mellan föremålet och ögat.

För att se föremålet behöver ljus reflektera mot det och sedan färdas till ögat. Tänk att solen skiner på föremålet, ljuset reflekteras och är nu på väg upp till ögat. När ljuset går från vatten (tätare medium) till luft (tunnare medium) så bryts det från normalen som på bilden. Alltså är föremålet egentligen på ett annat ställe än vad ögat tror.

Det är lätt att lura ögat. Det finns många optiska illusioner som visar det. Förutom att ögat inte hänsyn till ljusbrytning så påverkas det även av uppväxt och inlärning. Är en bild ofullständig så tolkar hjärnan bilden och sammanställer den  själv enligt sin tidigare erfarenhet. Då blir det tokigt ibland. På exemplet nedan är frågan om alla rutor är lika stora. Vad tror du?

Fördjupning:

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *