Konkava speglar

Skriv ut

Om en spegel är konkav kan två saker hända. Den förstorar eller vänder din spegelbild upp och ner. Exempel på konkava speglar är sminkspeglar och badrumsspeglar. Även på gym finns dessa speglar. Vem vill inte ha extra stora muskler?

Det som avgör  egenskaperna hos spegeln  är om dess fokus ligger framför eller bakom ditt öga. Fokus. även kallad brännpunkt, är den punkt där strålar möts, där de strålar samman. 

På bilden syns det att de reflekterande strålarna är på väg att mötas i en punkt. .

Du står mellan fokus och spegeln. Strålarna hinner inte gå ihop innan de når ditt öga. Konkava speglar förstorar och det fungerar så här.

Parallella strålar faller in mot spegeln och reflekteras, enligt reflektionslagen. Strålarna är på väg att mötas i ett fokus men i detta fall ser ditt öga strålarna innan den händelsen.

Här finns bara de reflekterande strålarna med för enkelhetens skull. Åter igen fattar inte hjärnan att strålar reflekteras utan tror att de kommer inne från spegeln. Följer du strålarna bakåt in i spegeln så ser du att ugglan förstoras. Ju större krökning på spegeln desto större förstoring så länge ögat är mellan fokus och spegeln.

Här beskrivs den andra händelsen med en konkav spegel, bilden vänds. Det som krävs är att spegelns fokus är framför ögat.

Reflektionslagen och att följa strålar bakåt gäller fortfarande. I exemplet nedan vänds alla strålar tvärtom. Den som träffar ögat ”överst” är längst ner på ugglan (som förstoras.) Titta 

 

i en matsked så är du upp och ner. Ifall du har en stor sked och lyckas ha den nära ögat, innan fokus, blir du rättvänd.

 

Fördjupning:

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *