Konkava speglar

En konkav spegel är en spegel som buktar inåt, likt en sked. Om en spegel är konkav kan två saker hända. Den förstorar eller vänder din spegelbild upp och ner. Exempel på konkava speglar är sminkspeglar och badrumsspeglar.

Det som avgör egenskaperna hos spegeln är om dess fokus ligger framför eller bakom ditt öga. Fokus även kallat brännpunkt, är den punkt där strålarna möts.

Bild: Oskar Uggla / UgglansNO

På bilden syns det att de reflekterande strålarna är på väg att mötas i en punkt.

Du står mellan fokus och spegeln. Strålarna hinner inte gå ihop innan de når ditt öga. Konkava speglar förstorar och det fungerar så här:

Parallella strålar faller in mot spegeln och reflekteras, enligt reflektionslagen. Strålarna är på väg att mötas i ett fokus men i detta fall ser ditt öga strålarna innan den händelsen.

Bild: Oskar Uggla / UgglansNO

Här finns bara de reflekterande strålarna med för enkelhetens skull. Åter igen förstår inte hjärnan att strålarna reflekteras utan hjärnan tror att de kommer inifrån spegeln. Följer du strålarna bakåt in i spegeln ser du att ugglan förstoras. Ju större krökning på spegeln desto större förstoring så länge ögat är mellan fokus och spegeln.

Här beskrivs den andra händelsen med en konkav spegel, bilden vänds. Det som krävs är att spegelns fokus är framför ögat.

Bild: Oskar Uggla / UgglansNO

Reflektionslagen och att följa strålar bakåt gäller fortfarande. I exemplet nedan vänds alla strålar tvärtom. Den stråle som träffar ögat ”överst” är längst ner på ugglan (som förstoras.) Titta i en matsked så är du upp och ner. Ifall du har en stor sked och lyckas ha den nära ögat, innan fokus, blir du rättvänd.

Bild: Oskar Uggla / UgglansNO

Fördjupning:

Övningar:

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *