Konvexa speglar

Reflektionslagen fungerar bra på speglar som är platta. Speglar kan dock också vara böjda. De kan bukta utåt och de kan bukta inåt. Det gör att ljuset reflekteras annorlunda och ger både användbara och roliga effekter. Gå in i spegelhuset på Gröna Lund så förstår du.

Vanlig (plan) spegel: När det gäller speglar så är vår hjärna inte så smart. Den tror i princip att vi tittar in i en glasruta och på andra sidan glasrutan finns en enäggstvilling med exakt samma rörelsemönster som dig själv. Den förstår inte att det är ljus som har reflekterats.

Hjärnan tror alltid att ljuset går rakt och förstår det som att ljuset kommer inifrån spegeln. Människor förstår, av andra anledningar, att det är en spegel. Alla djur gör det inte och det händer kanske att även du sprungit in i en spegel någon gång?

Bild: weareaway / Pixabay License

Om spegeln buktar utåt kallas den konvex. Bilden som syns i spegeln ser förminskad ut. Sådana speglar finns i affärer som har övervakning eller som trafikspeglar.

Bild: Oskar Uggla / UgglansNO

1Parallella strålar faller in mot spegeln och reflekteras. Reflektionslagen gäller även här och gör att strålarna inte reflekteras rakt bakåt eftersom spegeln buktar. Strålarna sprids istället. På bilden ovan är den blanka spegelsidan till vänster.

Bild: Oskar Uggla / UgglansNO

2. För tydlighetens skull ritar jag bara de strålar som reflekteras. Vår hjärna förstår inte att strålarna har reflekterats utan tror att de kommer inifrån spegeln. Om du följer linjerna bakåt, bakom spegeln, syns en förminskad bild. I en konvex spegel blir du alltså förminskad.

Fördjupning

Övningar:

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *