Kopplingsschema

skriv ut

För att elektriska apparater ska fungera måste strömmen (elektronerna) ha möjlighet att åka från minuspol till pluspol. Det får inte vara trasigt eller glapp någonstans på vägen för då fungerar det inte. När det fungerar kallas det för ”sluten krets”. Elektroner kan ta sig runt.

De som arbetar med elektricitet, oavsett om det är i skolan eller som elektriker, måste på ett tydligt sätt visa vad de gör. En skiss eller teckning ritat på ett speciellt sätt visar detta. Denna elektriska beskrivning kallas kopplingsschema.

Elektriska ”prylar ” eller delar kallas komponenter. Vanliga och viktiga symboler är dessa:

Här är ett exempel på en lampa som är inkopplad till ett batteri. Till vänster en teckning och till höger ett kopplingsschema.

För att kunna dra slutsatser kring kopplingar så behövs det mätas. För att mäta volt (spänning) används en voltmeter. För att mäta ampere (ström) används en amperemeter.

Vanligtvis används en multimeter som kan mäta både ampere och ström (och fler andra saker).

I en krets går strömmen från minuspol till pluspol. Tyvärr visste ingen det när elektricitet upptäcktes utan vetenskapsmännen trodde att den gick från plus till minus. Ännu mer tyvärr är att ingen rättat till detta misstag utan att man ritar fortfarande strömmen från plus till minus i kopplingsscheman. Alltså felaktigt, men enligt konstens regler, ska man göra så.

Fördjupning: 

Info om sidan Begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *