Kopplingsschema

Skriv ut & Info om sidan

För att elektriska apparater ska fungera måste strömmen (elektronerna) ha möjlighet att åka från minuspol till pluspol. Det får inte vara trasigt eller glapp någonstans längs vägen eftersom då fungerar det inte. När det fungerar kallas det för ”sluten krets” och då kan elektroner ta sig runt.

Bild: Pontus Wallstedt / UgglansNO

De som arbetar med elektricitet, oavsett om det är på NO-labb eller som elektriker, måste på ett tydligt sätt visa vad de gör. En skiss eller teckning ritat på ett speciellt sätt visar detta. Denna elektriska beskrivning kallas kopplingsschema.

Elektriska prylar eller delar kallas komponenter. Dessa är vanliga och viktiga symboler:

Bild: Pontus Wallstedt / UgglansNO

Här är ett exempel på en lampa som är inkopplad till ett batteri. Nedan till vänster en teckning och till höger ett kopplingsschema.

Bild: Pontus Wallstedt / UgglansNO

För att kunna dra slutsatser kring kopplingar så behöver det mätas. För att mäta volt (spänning) används en voltmeter. För att mäta ampere (ström) används en amperemeter.

Vanligtvis används en multimeter (bilden nedan) som kan mäta både ampere, ström och flera andra saker.

Bild: Oskar Uggla / UgglansNO

 

I en sluten krets går strömmen från minuspol till pluspol. Tyvärr visste ingen det när elektriciteten upptäcktes utan vetenskapsmännen trodde att den gick från plus till minus. Ännu mer tyvärr är att ingen rättat till detta misstag utan man ritar fortfarande strömmen från plus till minus i kopplingsscheman. Alltså felaktigt, men enligt konstens regler ska man ändå göra så.

Bild: Oskar Uggla / UgglansNO

 

Vill du lära dig mer om kopplingsscheman och fysik? Superprof erbjuder läxhjälp i fysik med privatlärare. Genom att boka läxhjälp får du handledning i just det som intresserar dig, eller det du har svårt med. Boka privatlektioner på Superprof, tillgängligt för alla åldrar och skolnivåer, online eller på plats.

Fördjupning: 

Uppgifter:

Hela kursen: Kursens begrepp: Kursens test: 
Elektricitet
Quizlet – Tabs
Deltest – Stortest

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *