Magnetism

skriv ut

Människan har känt till magnetism sedan länge. Det är möjligt att hitta magnetiska stenar i naturen. Magneter har en förmåga att dra till sig vissa metallföremål. De metaller som är magnetiska är järn (Fe), nickel (Ni) och kobolt (Co). De magneter som är vanliga i skolan kallas stavmagneter. De är målade i rött och vitt. Den röda änden kallas nordpol och den vitasydpol.

Har du två magneter och experimenterar lite så märker du att två nordpoler eller sydpoler vill stöta bort varandra (repellera) medan en sydpol och nordpol dras mot varandra (attrahera)

Om du delar en magnet på mitten får du två nya magneter med både nordpol och sydpol.

Kring magneter finns alltid ett magnetfält. Det är osynligt men påverkar tydligt en kompass om den förs mot magneten. Rör du kompassen i närheten av magnetfältet börjar kompassnålen att snurra. På bilden används järnfilsspån för att se magnetfältets fältlinjer.

I planeten jordens inre finns stora mängder järn och nickel vilket gör hela planeten till en gigantisk magnet. Därför har även jorden ett magnetfält som gör att du använda en kompass. Den ställer alltid in sig till jordens magnetfält. Dock kan kompassen bli påverkad av andra starka magnetfält samt elledningar i närheten.

Jorden har en geografisk nordpol/sydpol som är en bestämd plats. Den har också en magnetisk nordpol/sydpol som flyttar runt lite. Därför ligger de geografiska och magnetiska polerna inte på samma ställe. Jordens magnetfält skyddar hos mot strålning/partiklar från rymden och solen t ex solvind.

Fördjupning:

Info om sidan Begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *