Mer om ljud

Skriv ut

Ljud är en energiform, ljudenergi. När du pratar och ljudet försvinner så innebär det att ljudet omvandlats till en annan energiform. Den omvandlas i princip alltid till värmeenergi. Olika material är olika bra på att absorbera (suga upp) ljudet. I skolor och matsalar sätter man upp speciella ljudplattor just för att ljudet ska absorberas.

Fenomenet eko (studsande ljud) används i ekolod. Fiskebåtar sänder ner en ljudsignal till botten. Man vet ljudets hastighet och hur lång tid det tar för ljudet att skickas iväg och komma tillbaka. Då går det att räkna ut hur lång sträcka ljudets färdats. Om ekolodet träffar något på vägen t. ex. ett fiskstim blir vägen kortare. Ekolod skickar ljudsignaler flera gånger i sekunden. Det går också att köpa ekolod som ritar upp hur botten ser ut på en display.

Ljud du inte hör.

Människans öron kan höra mellan frekvenserna 20 – 20000 Hz. Det finns andra arter med bättre hörsel som kan höra ljud som människor inte hör. Hundar hör en speciell visselpipa som avger ljud över 20000 Hz. Hunden hör men ingen människa.  Fladdermöss navigerar genom att sända ut ultraljud som sedan studsar tillbaka. Med hjälp av detta eko kan de avgöra hur omgivningen ser ut och om det är några godsaker i närheten.

Infraljud

De ljud med färre svängningar än 20 Hz kallas infraljud. Infraljud uppstår i naturliga processer t.ex. kraftiga vindar eller vågor i havet. Det kan också vara från fläktar eller ventilationssystem. Infraljud kan påverka dig kroppsligt utan att du fattar vad det är. Du kan bli seg, få huvudvärk och svårt att koncentrera dig.

Ultraljud

Ljud över 20000 Hz kallas ultraljud.  Ultraljud används för att undersöka ett foster i mammas mage. Det finns fler mediciniska användningsområden t.ex. att undersöka hjärta och blodkärl och att behandla stela leder. Ultraljud används i fjärrkontroller (bilen, TV:n) och man kan rengöra tyger och kontrollera metallers hållfasthet. Ultraljud är inte skadligt för människor.

Doppler-effekten

Doppler-effekten märker du när ett utryckningsfordon ( polis, ambulans, brandkår) åker förbi dig. Sirenen låter annorlunda om fordonet är på väg mot dig eller från dig. Varför?

Om fordonet åker ifrån dig dras dess ljudvågor ut.  Du nås av sirenens ljudvågor i utdragen form. Jämför med om fordonet är på väg emot dig. Det är likadant ljud den sänder ut men eftersom den är på väg mot dig så trycks ljudvågorna ihop. Sirenen låter annorlunda.

Fördjupning

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *