Mer om ljus

Skriv ut

Laser

En laser används idag till en mängd olika saker. Polisen stoppar fortkörare med laserpistol, ögonläkare kan fila på hornhinnan för at bota din närsynthet, du kan lyssna på CD-skivor m.m.

Vitt ljus (synligt ljus) innehåller alla våglängder på elektromagnetisk strålning mellan 400 till 800 nanometer. I laserljuset finns bara en färg (en våglängd) t.ex. grön eller rött. Alla ljusvågor går i samma riktning och i samma takt. Ljuset koncentreras.

Belysning – det finns flera enheter för ljus.

  • Lumen – (Candela) Mäter ljusflödet vilket är ljusets intensitet.
  • Lux. Mäter ljusintensitet per yta.

Polaroidglas

Har du tröttnat på irriterande ljus från vattenblänk när du är på sjön eller reflexer när du sitter i bilen? Då kan du skaffa dig ett polaroid glasögon. De kommer att minska ljusreflexerna.

Ljus består av fotoner med olika våglängd. Våglängder är också olika vridna. En våg kan färdas med vågtopp och vågdal horisontellt, andra har vågtopp och vågdal vertikalt och sedan finns det allt där i mellan. Ett polaroidglas fungerar som ett galler. Bara våglängder som färdas i en riktning kommer i mellan. 

Ljusets hastighet

Ljusets hastighet är 300 000 km/s (ljudets hastighet är 340 m/s). Ett ljusår är hur långt ljusets färdas på ett år. På ett år finns det så här många sekunder: 365 dagar * 24 timmar * 60minuter * 60 sekunder. 365*24*60*60 sekunder. = 31536000 sekunder. Varje sekund färdas ljuset 300 000 km. Ett ljusår = 31536000 *300 000 = rätt många km. Vår närmsta stjärna ligger ungefär 4,5 ljusår bort.

Osynlighetsmantel

Funkar det? Förutsättningen för att se föremål är att ljuset studsar på dem och sedan in i våra ögon. Om ljuset som träffar manteln inte reflekteras tillbaka så kan våra ögon inte se den. Man kan tänka att ljusets åker runt manteln likt  vattnet åker runt en sten i en flod. Det skulle funka. Tyvärr får Harry lite problem med att se ut eftersom det kräver att fotoner studsar in i hans ögon. Än så länge krävs det helt enkelt magi för att det ska funka. 

Stealth är en militär term. Det handlar att så lite ljus ska reflekteras tillbaka från en militär farkost för att undvika att synas på radar. Radar är ett sätt att upptäcka farkoster med radiovågor. Radiovågorna sänds ut och studsar tillbaka och en bild tolkas. Om radiovågorna inte studsar tillbaka så syns inte farkosten på radarn.

Hologram.

Hologram är en bild i tre dimensioner. Den finns på kontokort nuförtiden.

Fördjupning:

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *