Rymdforskning

Skriv ut

Rymdåldern startade på 50-talet och var en del av det kalla kriget mellan USA och Ryssland. Båda länderna ville få fördel genom att kontrollera rymden. Ryssland var först med att skjuta upp en satellit (sputnik) och både få djur (hunden Lajka) och människor (Jurij Gagarin) i omloppsbana runt jorden. USA var först med att landa människor på månen. Totalt har 12 amerikaner satt sina fotsteg på månen. Den första 1969 och den sista 1972.

Strax utanför jordens atmosfär har det sedan 70-talet funnits rymdstationer i omloppsbana. De används för forskning och är oftast ett samarbete mellan länder. Den senaste heter ISS. Avståndet till rymdstationen är mindre än sträckan mellan Stockholm och Göteborg.

Satelliter finns det många av i omloppsbana runt jorden. De används till att spionera, förutsäga väder, kommunikation (radio teve) och navigering (gps) med mera.

Rymdsonder undersöker himlakroppar i solsystemet. Den senaste New horizons skickades till dvärgplaneten Pluto (framme 2015). Fyrasonder, som skickades upp på 70-talet, är nu på väg ut ur solsystemet.

Både USA och Ryssland har skickat små marslandare för att undersöka och fotografera mars. Den mest kända är Curiosity (USA) som är aktiv sedan 2012.

På jorden finns olika typer av teleskop som undersöker natthimlen. Både vanliga optiska teleskopen som ser vitt ljus och mer avancerade teleskop, radioteleskop, som ser alla typer av elektromagnetisk strålning. 

För att undvika molniga dagar och bilder som på olika sätt påverkas av jordens atmosfär så har flera teleskop skickats ut i omloppsbana runt jorden. Hubbleteleskopet är en trotjänare i sammanhanget. 2017 kommer nästa generations rymdteleskop att skjutas upp.

Fördjupning:

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *