Säkerhet elektricitet

skriv ut

Elektricitet i form av stark ström eller spänning är farligt. Det kan ge stötar och brännskador. Du kan till och med dö om du har otur. Ditt nervsystem inklusive hjärnan sänder sina signaler med hjälp av elektricitet så du blir kortsluten helt enkelt. Elektricitet i hemmen kan orsaka brand om man inte är försiktig och skyddar sig. Vanliga faror:

Kortslutning.  Elektricitet tar vägen med minst motstånd mellan minuspol och pluspol. Om din elektriska apparat eller en sladd har blivit skadad, är det en stor risk för att det blir kortslutning (elektriciteten tar en genväg) och apparaten börjar brinna.

Överbelastning. Om väldigt många elektriska apparater kopplas in på samma vägguttag, kanske med hjälp av ett grenuttag, kommer det passera hög ström i ledningen till vägguttaget för att driva alla prylar. Då finns det en risk att det blir så varmt att det börjar brinna på grund av motståndet i ledningen.

För att förhindra detta använd:

Proppar /säkringar.  I gamla hus (eller där man inte gjort om elen på länge) har man vita porslinsproppar. Proppen klarar att en viss strömstyrka, en viss ampere. En modernare variant är automatsäkringar. Dessa fungerar på samma sätt. Elen i huset är kopplad så att den alltid passerar genom proppskåpet där dessa finns. Olika proppar/säkringar går till olika delar i huset. Om strömmen blir för hög så brinner en tråd i proppen upp alternativt en brytare slår ifrån i automatsäkringen. Resultatet blir detsamma. Strömmen slutar fungera och man riskerar inte att det börjar brinna.

Jordade sladdar. I vanliga kablar finns det två sladdar, eftersom det måste vara en sluten krets och strömmen behöver gå från minuspol till pluspol. I jordade kablar finns det ytterligare en sladd. Den är alltid gul/grön-randig. Om din elektriska apparat skulle gå sönder och bli strömförande så försvinner strömmen i denna jordade sladd istället för att du får en stöt. För att det ska fungera måste både kontakten och uttaget vara jordat.

Jordfelsbrytare – Fungerar som en automatsäkring men är mycket snabbare.

De elektriska apparaterna ska också ha rätt säkerhetssymboler. Då är de kontrollerade. Exempel på säkerhetssymboler är t.ex. CE-märket. (EU:s säkerhetsmärke)

Fördjupning: 

Info om sidan Begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *