Solsystemet

Skriv ut

Vårt solsystem ligger i galaxen Vintergatan. En galax är en stor samling stjärnor. Vårt solsystem består av en medelstor stjärna och åtta planeter. En klassisk kom ihåg-ramsa från då Pluto räknades som planet lyder: Mamma Vattnar Jorden Medan Jag Sätter Ut Nya (Plantor). Pluto räknas idag som en dvärgplanet och det finns fler liknade dvärgplaneter i utkanten av solsystemet. De fyra första planeterna är mindre stenplaneter och de andra fyra är gigantiska gasplaneter.

Merkurius är ungefär lika stor som vår måne och har ingen atmosfär. Den liknar vår måne till utseendet också. Temperatur? Varmt på dagen(600 grader) och kallt på natten (minus 180 grader. )

Venus kallas morgon- eller aftonstjärnan eftersom den brukar synas kring soluppgång och solnedgång. Venus är ungefär lika stor som jorden men har en atmosfär av koldioxid så det är inte så trevligt att vara där. Dessutom är det 450 grader varmt (medeltemperatur) och planeten har moln av svavelsyra.

Jorden: Den enda planeten som har de riktiga förutsättningar för liv. Jorden ligger i den beboeliga zonen (för människor).  Bra temperatur, rikligt med vatten och det finns grundämnet kol som är optimalt för byggandet av organismer. Jorden har en atmosfär och magnetfält som skyddar oss mot mycket otrevligt i rymden. Atmosfären sträcker sig 10 mil upp sedan börjar rymden.

Mars är hälften så stor som jorden. Ytan innehåller mycket kemiska föreningar med järn i, som oxiderat (rostat). Därför är den röd. Nu har NASA hittat spår av vatten på Mars och de letar intensivt efter liv där, utdött eller levande. I dagsläget finns det små robotar som samlar information. NASA planerar också att resa till denna planet inom en snar framtid. 

Jupiter: Den största planeten i solsystemet och består mest av väte. Jupiter väger mer än de övriga tillsammans. På natten är det bara månen som lyser starkare än Jupiter. Den har dessutom många månar och det går att se fyra av dem med kikare. Den snurrar väldigt snabbt runt sin axel och har ett starkt magnetfält.

Saturnus, Uranus och Neptunus är lika varandra. De är stora gasplaneter som har många månar, består av väte och helium och de har ringar. Saturnus har blivit mest kändis av de tre, på grund av sina tydliga ringar.

Solen: Det är en medelstor stjärna. Den är drygt 100 gånger större än jorden och dess massa  är 98 procent av solsystemets totala massa. Den är ca 5 miljarder år gammal och förväntas leva lika länge till.

Fördjupning:

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *