Universums död

Skriv ut

Frågorna om universum är många gånger omöjliga att svara på. Det är svårt att tänka sig att tid och rum inte existerade innan Big bang. Det är svårt att förstå vad som finns bortanför den yttersta gränsen av universum. Hur kan universum vara oändligt stort och samtidigt växa? Om universum innehåller alla dessa stjärnor och planeter, varför har inte andra civilisationer kontaktat mänskligheten? Finns det fler än ett universum? Gränsen mellan astronomi, religion och filosofi flyter ihop i dessa frågor som ingen kan svara på. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med kunskap.

Ytterligare en fråga som bara är spekulationer är hur universum kommer att dö. Att det kommer att dö är ett faktum. Det finns olika förslag men allt är egentligen bara gissningar. Ett av problemen är att det finns så mycket inom astronomi som forskarna inte listat ut än t.ex. vad mörk materia och mörk energi är för något.

The big freeze:

En teori som säger att universum kommer att expandera i all oändligt och bli kallare och kallare. Svarta hål slukar materia och de kvarvarande stjärnor slocknar en efter en och det finns inte tillräcklig med material för att nya ska tändas. Universum blir en mörk plats men kanske med några seglivade röda dvärgar.

The big crunch:

En annan teori är att gravitationen fungerar som en gummisnodd. Till slut kommer galaxerna sluta att röra sig från varandra utan istället vända om och röra sig mot den gemensamma punkten (singulariteten) igen.

The big rip:

Beroende på den mörka energin och mörk materias egenskaper finns det en teori om att universum slits sönder och förintas. Kanske kollapsar den kraft (mörk energi?) som gör att universum expanderar. 

Fördjupning:

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *