Vad är ljud?

Skriv ut

Ljud är vibrationer som våra öron fångar upp, förstärker och som sedan vår hjärna tolkar. 

En sträng på en gitarr svänger fram och tillbaka när du spelar på den. Den vibrerar. En lång sträng vibrerar långsammare och ger en låg ton. En kort sträng (som ges samma kraft) ger en hög ton .

Ett annat exempel som är tydligare men fungerar på samma sätt som gitarrsträngen är att lägga en linjal på ett bord. Halva linjalen är utanför bordet. Tryck sedan hårt ner den andra delen av linjalen. Nu har du tillverkat ett instrument. Om du knäpper till delen utanför bordet kommer den att vibrera och skapa ett ljud. Om du flyttar linjalen lite fram och tillbaka kan du både få ljud som är olika höga och starka.

Om du tänker dig rörelsen i slow motion så inser du  att molekylerna i luften runt linjalen packas i tjockare och tunnare lager (olika densitet). När änden på linjalen åker upp så trycker den ihop luftmolekylerna ovanför så de packas tätare (förtätning).

När linjalen sedan åker neråt så blir det färre luftmolekyler ovanför linjalen eftersom linjalen “trycker bort” dem. Det blir “tunnare” luft ovanför linjalen (förtunning).

När linjalen sedan åker upp och ner många gånger kommer den att göra många förtätningar och förtunningar. Dessa skillnader i densitet kommer sedan att sprida sig, vanligtvis i luft, och når sedan våra sedan våra öron där de tolkas som ljud. 

Fördjupning

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *