Elektriskt effekt

skriv ut

Elektrisk effekt används för att mäta hur snabbt en apparat omvandlar elektrisk energi till en annan energiform. Det går att jämföra med en bils bensinförbrukning.

Enheten för effekt är Watt (W). Varje elektrisk apparat har lite olika effekt. Ju mer elektricitet den behöver för att fungera desto högre effekt. En hårtork har hög effekt.

För att ta reda på hur mycket elektrisk energi som en apparat totalt använder,  multiplicerar man effekten med tiden. Energi = effekt * tid

Om effekten mäts i watt och tiden i sekunder blir enheten wattsekunder (Ws). Denna enhet kallas även för Joule (J)

När det gäller att mäta energiförbrukningen i hemmet, så mäts tiden i timmar och energin som används är wattimmar Wh. Vanligtvis används så mycket energi att en större enhet används, kilowattimmar. Det är tusen gånger mer eftersom kilo betyder tusen. Jämför meter och kilometer eller gram och kilogram.

  • 1000 wh = 1 Kwh
  • 1 wh = 0,001 Kwh

En vanlig, modern TV har ungefär effekten 100 W.  Tittar du en timme så förbrukar den 100 Wh eller 0,1 KWh. En kilowattimme kostar runt 1 kr per kilowatttimme. .

  • 1 timme =  0,1 KWh = 10 öre
  • 5 timmar = 0,5 KWh = 50 öre
  • 10 timmar = 1 KWh = 1 kr

Effekt hos några vanliga apparater:

För att räkna på effekt används detta samband:

Fördjupning:

Info om sidan Begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *