Energiövergångar

Skriv ut

Energiprincipen säger att energi kan inte skapas eller förstöras utan bara omvandlas. Det innebär att om någon form av energi används så försvinner den inte utan omvandlas bara till något annat.

Exempel 1. Du gnuggar dina händer så det blir varmt.

Exempel 2. En lampa tänds.

 

 

Kommentar: Ljusets studsar runt och omvandlas slutligen till värmeenergi.

Exempel 3. Du använder din mobil

Kommentar: Batteriet innehåller kemisk energi som omvandlas till elektricitet. Elektriciteten omvandlas sedan till flera andra energier.

 

Exempel 4. Du tappar din mobil i golvet.

Kommentar: Alla föremål som har möjlighet att falla har lägesenergi. Lägesenergin omvandlas alltid först till rörelseenergi. När mobilens skärm går i tusen bitar omvandlas rörelseenergin till ljudenergi.

Exempel 5 Du kör bil.

Bilens bensin är den kemiska energin. Bilen rör sig. Bilens generator ger elektricitet som sedan ger flera andra energier. Om bilen åker upp för en backe får den lägesenergi.

Energi har olika kvalité. Kvalitén beror på hur användbar energiformen är för människan. Eller mer korrekt: hur lätt man kan omvandla energin till önskade energiformer. Elektrisk energi har hög kvalité eftersom den lätt kan omvandlas till andra energiformer. Värmeenergi har lägst kvalité eftersom den svår att omvandla till något annat än just värme. Som du ser i alla exempel så slutar det alltid med värmeenergi.

Fördjupning:

Info om sidan Begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *