Newtons lagar

Skriv ut

Isaac Newton tillhör historiens absolut främsta vetenskapsmän. Han var verksam inom många vetenskapsgrenar. Inom mekaniken instiftade han tre lagar för att beskriva krafter och rörelse. De ersattes på 1900-talet av relativitetsteorin men Newtons lagar fungerar fortfarande utmärkt så länge hastigheterna inte närmar sig ljusets.

Första lagen : tröghetslagen

En kropp förblir i vila eller likformig rörelse om, och bara om, summan (resultanten) av alla krafter som verkar på kroppen är noll.

Det finns alltså ett motstånd för att förändra föremåls rörelse. Detta innebär att ett föremål kan inte ändra sin hastighet själv utan det behövs alltid en kraft för att sätta ett föremål i rörelse, bromsa det eller få det att ändra riktning. Påverkar inga krafter föremålet kommer det att ha samma hastighet och riktning i all oändlighet.

Detta är anledningen till varför det är livsviktigt att ha säkerhetsbälte i bilen. Om olyckan är framme och bilen krockar i hög fart  kommer personerna i bilen fortsätta i samma fart som bilen hade innan krocken.

Andra lagen : Accelerationslagen

Desto större massa ett föremål har desto mer kraft behövs det för att accelerera föremålet.

Tänk om din bil gått sönder och du måste putta på. Bilen kommer då att accelerera upp till en viss hastighet. Om en kompis hjälper till fördubblar du kraften och därför kommer också bilens acceleration fördubblas.

Tredje lagen : lagen om reaktion och motreaktion (verkan och motverkan)

Två kroppar påverkar alltid varandra med lika stora men motriktade krafter

Kastas en boll upp i luften kommer jordens tyngdkraft dra bollen till sig. Bollen kommer på samma sätt dra till sig jorden. Eftersom det är en gigantiskt stor skillnad i massa kommer jordens rörelse mot bollen inte att märkas.

Exempel 1: Om du sitter i en båt på sjön och tappar en åra så når du den sällan. Det beror på att den kraft som får åran att glida iväg också får båten att åka åt andra hållet.

Exempel 2: Du och en kompis står på skridskor på en is och om du bestämmer dig för att putta iväg hen så kommer du själv att åka åt motsatt håll.

Om du puttar någon kommer du utsättas för lika mycket kraft som den du puttar. Om den andra personen ramlar men inte du, beror inte på att du avger mer kraft än du tar emot, utan på att den personen kanske inte var förberedd och därför tappade balansen, medan du spjärnade emot.

Fördjupning: 

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *