Olikformig rörelse

Skriv ut

Det finns två slags olikformade rörelser, acceleration och retardation. Vid acceleration ökar farten hela tiden (konstant) och vid retardation bromsar föremålet in hela tiden. Enheten är m/s2. Det uttalas meter per sekund två.

En form av acceleration som beror på tyngdkraften är fritt fall. Denna acceleration kallas tyngdaccelerationen (på jorden : jordacceleration). Tyngdacceleration brukar också förkortas till 1 g. Medelvärdet på jorden är 9,82 m/smen för enkelhetens skull avrundas det ofta till 10 m/s2. Det innebär att ett föremål (i vakuum) skulle öka sin hastighet med 10 m/s varje sekund.

När ett föremål faller fritt så ökar det hastigheten snabbt. Med denna tabell ser du hur långt ett föremål faller i fritt fall.

Förklaring första raden: I starten av den första sekunden är hastigheten noll. I slutet av den första sekunden är hastigheten 10 m/s. Medelhastigheten blir (0+10)/2 = 5 m/s. Om ett föremål faller i hastigheten 5 m/s i en sekund färdas föremålet 5 m. Med detta resonemang kan du räkna ut hur långt föremålet faller varje sekund. För att sedan veta hur långt det faller sammanlagt är det bara att addera fallsträckorna.

I verkligheten kommer föremålet inte kunna falla hur snabbt som helst. Föremålet krockar med luftens molekyler och bromsas in. Luftmotståndets storlek beror på föremålets form. En fjäder eller en fallskärmshoppare faller långsammare än ett bowlingklot. Den maximala hastigheten vid fritt fall för ett föremål kallas gränshastighet. En fallskärmshoppare har gränshastigheten 6-7 m/s (25 km/h). Glömmer personen att fälla ut fallskärmen är gränshastigheten ungefär 50-60 m/s (ungefär 200 km/h).

Föremålets form påverkar fallhastigheten, inte föremålets massa. Utan luftmotstånd faller alla föremål lika snabbt.

Galileo Galilei kallas för den första moderna vetenskapsmannen. Detta för att han faktiskt testade sina teorier med experiment. Ett av detta numera legendariska experiment var att släppa klot från det lutande tornet i Pisa. Kloten hade samma form men bestod av olika material och storlekar och hade därför olika vikt. Frågeställningen var; vilket klot faller snabbast? Svaret är att de faller alla lika snabbt. 

Föremål påverkas av tyngdkraften lika mycket. Om du skjuter en gevärskula kommer den slutligen att landa på grund av jordens tyngdacceleration. Om du håller en annan kula i handen, på samma höjd som geväret, och släpper den samtidigt som du skjuter kommer dessa kulor att landa samtidigt eftersom tyngdaccelerationen drar i kulorna lika mycket.

Fördjupning: 

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *