Väderfenomen del 2

skriv ut

När det blåser är det inte alltid så att den kalla och varma luften blandar sig och utjämnar temperatur och tryck på en gång. Ofta trycker varmare luft bort kallare luft eller tvärtom. Gränsen mellan kall och varm luft kallas front.

Varmfront

Om varm luft (luftmassa) trycker bort kall luft (luftmassa) så kallas det varmfront. Den varma luften har lägre densitet (är lättare) än den kalla luften och lägger sig ovanpå och kyls av. Det bildas moln och börjar regna.

 

Kallfront

Om kall luftmassa trycker bort varm luftmassa kallas det kallfront. En kallfront(50-75 km/h) rör sig snabbare än en varmfront(30-50 km/h). När varmluften kyls av snabbt blir det ofta kraftiga regn och åska.

Sjöbris

När solen lyser på jorden värms mark och vattendrag upp. Under dagen så värms marken upp snabbare än sjön/havet. Den varma luften stiger och luft från havet blåser in och utjämnar tryckskillnader. När det blåser från havet mot land kallas det sjöbris (havsbris).

Landbris

På natten händer det omvända. Luften över marken kyls av snabbare än den över vattnet. Det innebär att det kommer vara tryckskillnader i luften över land och vatten och det leder till en vind. När det blåser från land mot hav kallas det landbris.

Fördjupning

Info om sidan Begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *