Väderkartor

skriv ut

En väderprognos är en avancerat gissning på hur vädret ska bli. I Sverige görs väderprognoserna av SMHI. Det är ofta svårt att göra korrekta prognoser eftersom det är så många faktorer som spelar in.

Kunskapen om att förutspå väder har utvecklats och förfinats sedan 1600-talet. Först på 1900-talet har stora steg i utvecklingen tagits. Ett av de största är kanske människans kliv in i dataåldern på 1950-talet och uppskickandet av vädersatelliter på 60-talet.

Att göra en prognos idag börjar alltid med att samla in väderdata. Observationer samlas in från t.ex. vädersatelliter, fartyg, flyplan, väderstationer, väderballonger. Dessa källor mäter tryck, temperatur, moln, luftfuktighet, vindar med mera.

När all data är insamlad så sammanställs info i väldigt kraftiga datorer (superdatorer) där olika fysikaliska och matematiska program beräknar fram en prognos.

Datorns prognos bearbetas av meteorolog som gör den begriplig för alla. Ofta presenteras prognosen med en väderkarta.

  

Några vädersymboler:

Se ifall du kan hitta dessa på väderkartan:

Högtryck markeras med ett stort H och lågtryck markeras med ett stort L.

Fördjupning

Info om sidan Begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *