Big Bang

Skriv ut

Big Bang kallas teorin om universums födelse. Allting började från en punkt, en singularitet, där all massa var samlad. Utanför denna punkt fanns ingenting. Av någon anledning exploderade den vilket ledde till universum expanderade och massa spreds ut i rymden. Enligt Big bang teorin tog det mindre än en sekund att blåsa upp universum till dess ungefärliga storlek (inflationsteorin).

Detta skedde ungefär för 13,8 miljarder år sedan (13800 miljoner år). I början var universum extremt varmt så att inga atomer kunde existera. Allt var bara en ursoppa. Efterhand, när universum expanderade och materian spreds, svalnade universum och atomer kunde bildas. Fortfarande idag består universum (den synliga materian man känner till) till 99 % av de lätta grundämnena väte (atomnummer 1) och helium (atomnummer 2) från denna tid.

Observera att Big Bang inte utspelade sig i ett redan existerande universum ”ett rum” utan universum är resultat av expansionen. Jämför universum med en ballong. Ballongen är den yttersta gränsen på universum. Blåser du upp ballongen växer den och det motsvarar universum expansion.

Det går fortfarande att höra ekot av den explosion Big bang orsakade. Ekot, som kallas för bakgrundsstrålning, är elektromagnetisk strålning (radiovågor) som inte kommer från någon stjärna eller annan himlakropp. Slå på en radio mellan två stationer så hör du brus. En liten del av detta brus är ekot av Big bang.

Universum expanderar fortfarande och det i allt högre hastighet. Det innebär att universum blir kallare och kallare. Det är ganska kallt redan, bara 3 grader över absoluta nollpunkten.

Vad allt i universum består av är det ingen som vet. Man kan se på himlakroppars rörelse att det saknas oupptäckt materia med hög gravitation. Idag tror astronomerna att universum består av:

  • Synlig materia t ex grundämnen i stjärnor och planeter som beräknas finnas i universum
  • Mörk materia. Ett oupptäckt ämne som måste finnas om beräkningarna ska stämma
  • Mörk energi. Eventuellt är det den oupptäckta kraft/ämne som gör att galaxer rör sig från varandra. Ingen vet säkert.

Fördjupning:

Uppgifter:

Hela kursen: Kursens begrepp: Kursens test: 
Astronomi
Quizlet – Tabs
Deltest – Stortest

 

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *