Energikällor historia

Skriv ut

Industrins energibehov har inte alltid varit lika stort och nödvändigt som det är idag. Innan upptäckten av elektriciteten utnyttjades främst vattnets kraft till att mala säd och smida järn. I och med industrialisering på 1700-talet och upptäckten av elektriciteten på 1800-talet ökade energibehov till industrin stort.

De första bevis på att människor utnyttjat vattenkraft är före år 0, bland annat i romarriket.

På 1200-talet, i dåtida Sverige, byggdes skvaltkvarnar. De hade ett enkelt trähjul i det forsande vattnet och en vertikal axel som leddes till kvarnhjul.

På första hälften av 1800-talet uppfanns ett vattenhjul som hade skedformade blad vilket förbättrade prestandan. Det kallades för ” den första turbinen”. Idag finns det turbiner i de flesta typer av kraftverk för att omvandla rörelseenergi till elektrisk energi. De drivs då ofta av vattenånga.

Vindkraften har en nästan lika lång historia som vattenkraften. Väderkvarnar har använts i Europa sedan 1200-talet och var då kanske den viktigaste energikällan. Först på 1970-talet utvecklades den moderna vindkraften.

Behovet av elden och förbränning av bränslen har följt människans historia så länge hon har existerat. Biobränslen som ved och spillning var det första som användes. Under antiken började stenkol och olja användas i liten skala. Först under den industriella revolutionen ökade behovet av bränsle stort bland annat på grund av ångmaskinen som uppfanns denna tid. Idag är fossila bränslen (olja, naturgas och kol) den energibärare som används mest på jorden.

Kärnkraften utvecklades först efter andra världskriget. De första kärnkraftverken byggdes i USA och Ryssland på 1950-talet. Sverige fick sina på 1970-talet.

Teorin om solcellen uppfanns på 1800-talet men den första fungerande byggdes på 1950-talet. De användes för att ge satelliter elektricitet och därmed längre livslängd.

Fördjupning:

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *