Örat och hörseln

Skriv ut

Så här går det till när du hör:

Ytteröra: Ljud är vibrationer. Dessa vibrationer samlas upp av ytterörat och leds in i hörselgången.

Mellanöra: När vibrationerna kommer fram till trumhinnan börjar de att svänga i samma takt som vibrationerna. Hörselbenen (kroppens minsta ben) som sitter ihop med trumhinnan börjar också röra sig. Hammaren slår mot städet som rör sig mot stigbygeln. Stigbygelns rörelser påverkar i sin tur ett membran på den vätskefyllda snäckan. I mellanörat hittar vi också hörselgången som jämnar ut trycket mellan trumhinnans båda sidor.

Innerörat: Stigbygelns rörelse gör så att snäckans vätska börja röra sig, svänga. I snäckan finns ca 15000 sinnesceller som känner av och tolkar svängningarna till ljud med hjälp av hjärnan. Sinnescellerna är känsliga för olika typer av svängningar vilket gör att vi kan skilja på toner. I innerörat sitter också balanssinnet.

Med två öron är det lättare att höra varifrån ljudet kommer.

Ta hand om din hörsel!

De sinnesceller som sitter i örat är ömtåliga. Om du utsätts för kraftigt ljud så kan du få nedsatt hörsel ett tag, sedan kommer hörseln tillbaka. Men om sinnescellerna skadas så repareras de inte. D.v.s. utsätter du öronen för högt ljud och en hörselskada uppstår går den inte att bota. Klassiskt är att förstöra hörseln genom att lyssna på hög musik på sin musikspelare.

Buller är oregelbundet ljud som gör dig trött, ger huvudvärk och gör så det blir svårt att koncentrera sig. Vi upplever det i matsalen och på röriga lektioner. Vi har alla ett ansvar och se till att vi får ett bra arbetsklimat. Buller som är högt eller pågår under lång tid kan ge skador.

Tinnitus innebär att man hör en ton/brus/oljud i huvudet. Volymen och tonhöjden är individuell. Ljudet existerar inte utanför dig själv. Orsaken till tinnitus kan vara medfött, psykiska orsaker, sjukdom, buller m.m.

Fördjupning

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *