Enkla maskiner

Skriv ut

Enkla maskiner är uppfinningar som på ett enkelt sätt utnyttjar mekanikens gyllene lag:

Det du vinner i kraft förlorar du i väg.

Det lutande planet är ett tydligt exempel som bygger på mekanikens gyllene lag. Ta en kort jobbig väg eller en lång men inte lika jobbig.

Skruven är ett exempel på det lutande planet. Det lutande planet är vridet runt skruvens kärna. Jämför kraften att skruva i en skruv och spika i en spik. Det tar längre tid att skruva i en skruv men det behövs mindre kraft. Arkimedes skruv är ett exempel på hur fenomenet kan utnyttjas för att hissa upp vatten.

Kilen har används sedan människans begynnelse för att dela på föremål. Yxan är ett exempel på en kil. Principen bygger på det lutande planet. En trubbig kil gör arbetet snabbt men det behövs stor kraft. En spetsig kil gör arbetet lättare men det tar längre tid.

Hjulet är ytterligare en väldigt gammal uppfinning som bygger på mekanikens gyllene lag. Ett exempel är när en liten cykel som cyklar bredvid en stor. Den lilla cyklisten, med små hjul, får trampa mer men inte lika tungt.

Block (eller talja)

Block används för att byta riktning på den kraft du behöver för att dra upp ett föremål.

I en talja kan repet löpa i flera spår och i en talja utnyttjas mekanikens gyllene lag. Du kan lyfta föremål med mindre kraft men du kommer få dra mer i linan.

Bild 1: Här ska du lyfta en vikt med hjälp av ett block. Blocket gör att du kan stå på marken och dra i repet. Eftersom viktens tyngd är 100 N kommer du behöva dra med samma kraft d.v.s. 100 N.

Bild 2. Det översta hjulet är fixerat i taket medan det undre hjulet kommer att röra sig när du drar i repet. När du lyfter vikten10 cm över marken kommer även det undre hjulet att lyftas upp 10 cm. Repet kommer att förkortas 10 cm på båda sidor om det undre hjulet. Totalt kommer du få dra 20 cm lina för att lyfta vikten 10 cm. Vinsten är att det krävs hälften så stor kraft.

Flera hjul kommer göra att det blir lättare att lyfta men du får dra mer lina. När lyftanordningen kräver många hjul som till höger på bilden så kallas det inte block utan talja.

Fördjupning: 

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *