Ledare och resistans

skriv ut

Ledare/isolatorer

En elektrisk ledare är något som gör det möjligt för strömmen att röra sig från minuspol till pluspol. Vanligtvis är det en metalltråd inuti ett plastskal.

En elektrisk ledare måste vara bra på att leda elektricitet och därför är metaller bäst. De metaller som leder bäst är silver, koppar och guld.  I vanliga elledningar används koppar.

När en ledare används är det viktigt att det inte blir stora förluster av ström. Med förluster menas att den elektriska energin omvandlas till värmeenergi. Det sker alltid en omvandlig men den bör vara så liten som möjligt.

De saker som påverkar hur bra en ledare är: 

  • Materialet. Ledaren ska helst vara av metallerna silver, koppar eller guld.
  • Tjockleken. Stor diameter på ledaren är bättre än en tunn ledare.
  • Längden. Kort ledare ger lägre förluster.
  • Temperaturen. Lägre temperatur ger bättre ledningsförmåga.

Ett ämne som inte leder ström kallas för en isolator. Exempel på isolatorer är plast, glas, gummi och porslin. De finns runt ledningar för att skydda sig dig från elektriciteten.

En halvledare är ett ämne som leder ström litegrann. De är viktiga delar i elektronik t.ex. mobiler, datorer och mycket annat.

Resistans

Ett annat ord för resistans är motstånd. Ström som rör sig i en ledare möter på motstånd. De sakerna i punktlistan till vänster påverkar motståndet.

I en ledare med stort motstånd har elektronerna svårt att ta sig fram. Elektronernas rörelseenergi omvandlas till värme energi istället. En bra ledare har lågt motstånd. Då kommer fler elektroner fram. En dålig ledare har högt motstånd och färre elektroner kommer fram och detta ger en lägre ström.

En liknelse: Tänk dig att din klass ska gå igenom en korridor (ni är elektroner). Är korridoren tom så kommer alla fram till klassrummet på andra sidan. Är korridoren full med annat folk (högt motstånd) kommer inte alla komma fram till klassrummet (några stannar och snackar o. s. v.).

En av vetenskapens önskedrömmar är att kunna göra ledare som inte ger några förluster när det transporteras ström i dem. Denna typ av ledare kallas supraledare.

Resistans mäts med Ohm (Ω)

Fördjupning:

Info om sidan Begrepp Övningar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *