Tryck i vatten

skriv ut

Att tryck finns i vatten märker du när du dyker. Om du dyker tillräckligt djupt så gör det ont i öronen. Det beror på att vattnet trycker på dina känsliga trumhinnor. Ju djupare du dyker desto mer ökar trycket och det gör mer ont. Under vattnet så påverkas föremål av vattentrycket inte bara ovanifrån utan från alla håll. Vattentrycket beror aldrig på ett föremåls form utan endast av vattendjupet.

Bilden ovan visar att vattenstrålen från det nedersta hålet också har högst tryck. Det har mest vatten ovanför och det vattnets tyngd ger ett tryck. Därför är den nedersta strålen kraftigast. 

Tryck i mäts i kiloPascal. På jordytan är lufttrycket 100 kiloPascal. I vatten ökar trycket med 10 kiloPascal för varje meter du dyker ner under vattnet. Trycket på 10 meters djup i vatten motsvarar lufttrycket när du står på jorden alltså 100 kiloPascal. Det totala trycket 10 meter under vattnet blir lufttrycket + vattentrycket (100 kiloPascal + 100kiloPascal = 200 kiloPascal.)

Kommunicerade kärl

Om du häller upp vatten i ett glas så lutar aldrig vattenytan. Gravitationen håller den på samma nivå och lufttrycket trycker på vattenytan lika mycket. Om du har flera glas som står i förbindelse med varandra och där vattnet kan flöda emellan kommer vattenytan alltid hamna på samma nivå i de olika glasen. Det kallas för kommunicerande kärl.

Detta fenomen används i vattentorn. Vattentorn byggs på ställen som ligger högre än husen. Sedan pumpas vattnet upp i vattentornet och därefter kommer detta fenomen se till att husen får vatten i kranarna automatiskt. Om något hus är högre än vattentornet måste det ha en egen pump.

Fördjupning

Info om sidan Begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *