geotermisk värme

Skriv ut

Den geotermiska energin finns lagrad i jordskorpan från det att jorden skapades och från sönderfall av radioaktiva grundämnen som finns i marken.

På flera ställen i världen och historien finns exempel på när geotermiska energin tagits tillvara. Romarna anlade flera bad vid varma källor som finns kvar än idag. På Island visar sig denna energikälla genom sina gejsrar.

Hur fungerar det?

Det fungerar olika beroende på vilket ändamål anläggningen har. Ofta används värmen från denna energikälla till att värma hus. Det kallas vanligtvis för bergvärme eller jordvärme och är vanligt i alla typer av hus. Ofta pumpas vatten (eller annan vätska) ner i ett djupt hål och värms upp. När det kommer upp till ytan så koncentrerar en värmeväxlare värmen och värmer huset. Kvar blir kallare vätska som pumpas ner i hålen igen för att värmas upp igen. 

Att producera elektricitet är svårare. Då krävs rejäla hål på flera kilometer så att värmen från hålen blir så hög så att den kan driva turbiner som sedan via generatorer omvandlar värmeenergi till elektrisk energi.

Fördelar.

  • Anläggningen tar liten plats och förbrukar lite resurser.
  • Billig och pålitlig.
  • Släpper ut betydligt mindre växthusgaser än t.ex fossila bränslen.

Nackdelar

  • Stora anläggningar byggs huvudsakligen på gränsen mellan kontinentalplattorna och kan i enstaka fall ge upphov till jordbävningar.
  • Har ett visst utsläpp av växthusgaser och giftiga grundämnen. 
  • De riktigt stora anläggningarna kräver stora investeringar.

Fördjupning:

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *