Faror med radioaktivitet

Skriv ut

Faror med radioaktivitet.

Radioaktivitet, med sin joniserande strålning, är alltid cancerframkallande. Den kan också användas för militärt bruk i atombomber och vätebomber men även smutsiga bomber kan användas. En smutsig bomb är en vanlig bomb som kombineras med ett radioaktivt ämne. Tanken är att förorena ett område så att civilbefolkning inte kan bo kvar.  Ett terroristvapen helt enkelt.

Vid kärnkraftsolyckor sprids radioaktivt avfall. Områden kring olyckan blir kontaminerade (förorenade). Människor får inte vistas i närheten. Kring Tjernobyl (Ukraina) finns ett sådant område och ett annat finns efter kärnkraftolyckorna i Fukushima (Japan).

Vad händer när du utsätts för strålning?

Att få en hög stråldos är direkt dödlig. Alla de partiklar som skjuter igenom kroppen orsakar inre blödningar, skadade tarmar och nervsystem. Den som drabbas av riktig hög strålning dör inom ett par minuter till något dygn.

Medelhöga stråldoser, som inte är direkt dödliga, påverkar kroppens celler med hög celldelningstakt. T. ex benmärgens celler eller celler i matspjälkningsorganens slemhinnor. Oftast leder denna strålning till cancer i dessa delar av kroppen. Leukemi (blodcancer ) är vanligt.

När det gäller låga stråldoser är det svårare att avgöra hur farligt det är. Det går inte enkelt att experimentera med människor. Däremot har forskare försökt undersöka vad som hände efter andra världskrigets atombomber och kärnkraftsolyckan i Tjernobyl med människor som utsatts för låga stråldoser..

Sammantaget verkar det som att  människor, djur och växter klara låga stråldoser bra. Efter Tjernobyl ökar cancerfallen med 1 extra dödsfall för varje miljon invånare och år. Det verkar också vara låg risk för långsiktiga genetiska skador. Det har alltså inte dykt upp några muterade monster efter det att organismer ha utsatts för strålning.

Anledningen till de låga dödstalen tros vara att många arter har ett naturligt skydd mot strålning. Strålningen ger upphov till att det bildas joner i kroppen som i sin tur sätter igång oönskade kemisk reaktioner i kroppen. Dessa joner kallas också för fria radikaler. Kroppens försvar mot fria radikaler är att skapa antioxidanter som fungerar som ett motmedel. När strålningen ökar kan kroppen skapa mer antioxidanter som neutraliserar hotet. Djur, t.ex. flyttfåglar, som har låga halter antioxidanter verkar inte klara låga stråldoser speciellt bra.

Fördjupning:

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *