Normalkraft Gravitationskraft

Skriv ut

Normalkraft

Fysikens lagar säger att om ett föremål ligger stilla så måste de krafter som påverkar föremålet ta ut varandra. Med andra ord, om ett föremål rör sig så finns det en resultant åt något håll.

Eftersom alla föremål på jorden påverkas av tyngdkraften måste det finnas en motverkande kraft som hindrar föremålen att fortsätta åka nedåt, mot jordens mitt.

Denna kraft kallas normalkraft eller motverkande kraft (motkraft).

En normalkraft är det motstånd som atomerna i en yta gör när ett föremål står på den. T. ex en bok som ligger på ett bord. Skulle inte bordskivan göra motstånd skulle boken färdas genom den.

Normalkraften är lika stor som ett föremåls tyngdkraft (om det ligger stilla) och har alltid motsatt riktning jämfört med tyngdkraften. Normalkraftens storlek varierar beroende på föremålets tyngdkraft.

Gravitationskraft

Gravitation är ett begrepp som ofta används i rymdsammanhang men är ett annat ord för tyngdkraft. Begreppet beskriver hur föremål med massa påverkar varandra.

Alla föremål med en massa har en gravitation (tyngdkraft). Den kraft som föremål påverkar varandra med kallas gravitationskraft. Det innebär att alla föremål sakta dras mot varandra. Anledningen till att de inte gör det är att friktionskrafterna är större än gravitationskraften.

Gravitationskraftens storlek beror på föremålets massa och avstånd till det föremål det påverkar.

För att ett föremåls gravitationskraft ska märkas, på jorden, måste föremålet väga lika mycket som en himlakropp t.ex. månens gravitationskraft ger oss tidvatten. I rymden, där det inte finns lika mycket friktion (som luftmotstånd), drar  spridda atomer och molekyler ihop sig i stora stoftmoln.

Fördjupning: 

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *