Aggregationsformer

skriv ut

 Alla grundämnen kan vara i fast, flytande och gasform. Dessa tillstånd kallas för aggregationsformer. Det som bestämmer vilken form ett ämne har är temperaturen. Vid olika temperatur rör sig atomerna (eller molekylerna) i ämnet olika mycket. Desto varmare det är ju mer rör sig atomerna (eller molekylerna). Det skiljer sig också mellan olika ämnen vilken form det har vid en viss temperatur.

  • Fast ämne:  Molekylerna rör sig väldigt lite. De är tätt packade och rör sig bara med små rörelser.
  • Flytande:  Om du tillför värme så rör sig molekylerna mera. I vätskor är molekyler fortfarande tätt packade men de rör sig fritt och byter plats med varandra.
  • Gas: Molekylernas rörelse är så stor att de frigör sig från varandra. Molekylerna rör sig med hög fart och krockar med omgivningen. Det är tomrum mellan partiklarna. Det finns ingen luft eller något annat utan det är helt tomt mellan dem.

Nedan kan du se vad det heter när ämnen byter form. Alla ämnen har också en smältpunkt och en kokpunkt. Mest kända exemplet är vatten som smälter vid 0 grader och kokar vid 100 grader Celsius.

Ett annat exempel är järn (Fe) som blir flytande  vid 1538 grader Celsius och gas vid 2862 grader Celsius.

 

Fördjupning

Info om sidan Begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *