Energi

skriv ut

Energi finns omkring oss i allt som rör sig, lever, som lyser som är varmt och mycket annat. Energi är något som får saker att hända. Energi är ett viktigt begrepp inom fysiken, kanske det viktigaste.

All energi på jorden kommer från solsystemets skapelse (ursprungligen Big Bang). Det är inte bara ljus från solen utan även från jordens varma inre och grundämnen som man använder i kärnkraftverk (radioaktiva).

En viktig regel (princip) kring energi är: ”Energi kan inte förstöras eller skapas utan bara omvandlas”. Denna mening kallas energiprincipen. På grund av denna princip kommer du aldrig att kunna bygga en evighetsmaskin.

Prylen på bilden kallas Newtons vagga. När kulorna krockar kommer lite av rörelseenergin att omvandlas till värmeenergi. Därför stannar kulorna efter ett tag.

Vetenskapen har delat in energi i olika energityper beroende hur energin visar sig. De kallas för energiformer. Det finns olika varianter och namn på denna indelning men här är en vanlig indelning:

  • Strålningsenergi .Kallas även ljusenergi. Energi som strålar helt enkelt. t.ex. solen lampor
  • Ljudenergi. Det som låter innehåller energi.
  • Elektrisk energi. Elektricitet är energi som dessutom lätt kan omvandlas till andra energiformer.
  • Värmeenergi. Allt som är varmare än den absoluta nollpunkten (-273 grader Celsius) innehåller värmeenergi.
  • Kemisk energi. I kemiska ämnen finns det lagrad energi. T. ex. mat, bensin, batterier.
  • Kärnenergi. Kallas ibland atomenergi. Det är energi som kan fås från speciella radioaktiva ämnen.
  • Rörelseenergi. Allt som rör sig har denna energi. Rörelse (på jorden) kräver energi, helt enkelt.
  • Lägesenergi. Ett föremål som har möjlighet att falla ner har en form av lagrad energi som kallas lägesenergi. Denna energityp hänger väldigt mycket ihop med rörelseenergi eftersom lägesenergi alltid omvandlas till rörelseenergi. Ett föremål som rör sig uppåt får också alltid lägesenergi.
  • Mekanisk energi. Det är ett gemensamt namn för rörelseenergi och lägesenergi. Här hittas också elastisk energi som är en form av lagrad energi i utdragna gummisnoddar och liknande.

Fördjupning

Info om sidan  Begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *