Densitet

skriv ut

Densitet mäter hur kompakta ämnen är. En annan beskrivning är att densitet är ett ämnes täthet. Hur tätt (eller nära) atomer sitter mot varandra i ämnet. Alla ämnen (gaser, vätskor, metaller m.m.) har en densitet.  Ju högre densitet som ett ämne har desto fler atomer trängs på samma volym.

Två föremål med samma volym kan väga olika mycket. Det beror på att de har olika densitet. Bly har högre densitet än bomull. Fyll ett litermått (mjölkpaket) med bomull och ett annat litermått med bly. Släpp paketet på tårna så förstår du.

För att kunna räkna ut ett föremåls densitet behöver du veta föremålets vikt och dess volym.

Vikten får du reda på genom att väga föremålet. Volymen är ofta svårare att ta reda på. Om föremålet är en geometrisk figur (boll, kub, pyramid, kon m.m.) så kan du räkna ut volymen. Många föremål är oregelbundna t. ex en sten eller har en komplicerad form.

Ett sätt att då räkna ut volymen är att:

  1. Fyll ett mätglas eller en bägare med vatten
  2. Lägg i föremålet och tryck ner det under ytan.
  3. Undersök hur mycket vattennivån har stigit i glaset. Det motsvarar föremålets volym.

För att sedan räkna ut densitet används denna formel:

Enheten är vanligast kilo / dm3. En dm3motsvarar en liter.

En liter (1 dm3) vatten väger 1 kilo. Vattnets densitet är 1 kg/dm3. Föremål som har lägre densitet kommer att flyta på vattnet t.ex. is (0,9 kg/dm3). Föremål som har en högre densitet kommer att sjunka t.ex. alla metaller.

Densiteten för:

Järn: 7,9 kg/dm3

Luft: 0.0013 kg/dm3

Trä: 0.5 – 0.8 kg/dm3

Fördjupning

Info om sidan Begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *