Ljudets hastighet

Skriv ut

Ljudet rör sig med olika hastighet beroende på vilket material vibrationer transporteras i.

I luft rör sig ljudet ungefär 340 meter per sekund (m/s). Omräknat till kilometer i timmen (*3,6) blir det  1224 km/h.

En klassisk situation när du har nytta av detta är när åskan går. Ljuset är enormt mycket snabbare än ljudet. När du ser blixten kan du räkna tills man hör dundret. Varje sekund innebär att ljudet från åskan rört sig 340 meter. Varje sekund mellan blixten och åskan motsvarar alltså 340 m.

Ljudet rör sig olika snabbt i olika material (luft, vatten, metall, glas osv..). Det beror på att det som transporterar ljudet är molekyler som rör sig. Ju närmare dessa molekyler sitter varandra desto snabbare kommer de i kontakt med varandra och kan föra vidare rörelsen.

Om man knäpper till i sidan på de två raderna med kulor ovan kommer rörelsen spridas snabbare ju tätare kulorna sitter. Man kan säga att ju högre densitet ett material har desto snabbare rör sig ljudet i det.

I rymden, där det är vakuum, kan man inte höra ljud eftersom ljudet inte har något material att spridas i. Tabellen nedan visar ljudets hastighet i vanliga material.

Du kan prata och höra under vattnet men våra öron (trumhinnan) är inte är konstruerade att fungera under vatten. Däremot finns det andra däggdjur som är duktiga på att prata under vatten t.ex. delfiner och valar.

Hastigheter över ljudhastigheten kallas överljudsfart. Det uppstår en ljudbang när ljudvallen passeras. Att åka i ljudets hastighet kallas att  åka i 1 Mach. Att åka dubbelt så snabbt som ljudet är samma sak som 2 Mach. Det snabbaste flygplanet på jorden är ett obemannat plan som nått hastigheten 9,6 Mach. (Nasa X-43).

Fördjupning

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *