Radioaktiv strålning

Skriv ut

Radioaktiv strålning.

Radioaktivitet upptäcktes i slutet av 1800-talet av Henry Becquerel. Marie Curie är ett av de stora namnen inom upptäckterna kring radioaktivitet. Dessa två fick också dela på nobelpriset 1903 för sina upptäckter.

Radioaktivitet kallas den process då atomkärnor spontant sönderfaller och avger strålning. Det beror på att atomkärnan innehåller för mycket energi för att de ska vara stabila. Dessa atomer kallas instabila eller radioaktiva. Alla grundämnen över atomnummer 82 är instabila men de flesta andra grundämnen har någon isotop som är radioaktiv.

Joniserande strålning.

Strålning som slår bort elektroner från atomer den passerar så att joner bildas, kallas joniserande. Den joniserande strålningen kan komma från:

  1. Partikelstrålning: Ämnen vars atomkärnor faller sönder och sänder ut partiklar. Denna strålning kallas alfastrålning eller betastrålning. Betastrålningen kan vara negativ eller positiv men vanligtvis tas enbart den negativa upp i grundläggande atomfysik.
  2. Elektromagnetisk strålning: Den elektromagnetiska strålning med allra högst energi , röntgenstrålning och gammastrålning, är joniserande.

 

Att mäta strålning:

Aktivitet: Mäter hur många sönderfall som sker per sekund. Mäts i Bequerel (Bq) efter fysikern som upptäckte den naturliga radioaktiviteten. För att visa på radioaktivitet i film och dataspel brukar det finnas med en apparat som knäpper t.ex. dataspelet Fallout. Det som används är ett Geiger-Muller-rör (GM-rör).

Stråldos: Mäter hur mycket energi en kropp (som utsätts för strålning) tar upp per kilo. En människa bör inte få för hög stråldos. Därför har människor som jobbar i närheten av strålning en mätare på sig (persondosimeter) som registrerar hur mycket strålning en kropp mottagit under en viss tid. Enhet för stråldos är sievert (Sv).

Gray är också en enhet för radioaktivitet. Den anger absorberad (upptagen) dos av joniserad strålning. Den fungerar även på icke organiskt material.

Fördjupning:

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *