Tyngdpunkt stödyta

Skriv ut

Om ett föremåls massa skulle kunna samlas i en punkt så skulle det motsvara tyngdpunkten. Tyngdpunkten kan finnas inuti föremålet t.ex. som i en boll eller en kub. I andra exempel finns tyngdpunkten utanför själva föremålet t.ex. som i en ring. Tyngdpunkten markeras med ett kryss på bilderna.

Stödyta är den yta (area) som ett föremål har mot underlaget det vill säga det röda på bilderna. På bilden nedan är de röda legobitarna stödytan.

Men, stödyta är inte bara den yta som föremålet står på utan även ytan som är mellan stödpunkterna. På bilden nedan är stödytan allt som är innanför de fyra benen.

Tyngdpunkten hamnar på olika ställen beroende på formen. För att ett föremål ska vara så stadigt som möjligt ska stödytan vara stor och tyngdpunkten låg. På bilden med de fyra figurerna är det den tredje figuren från vänster som är den stadigaste. Vilken är den minst stadiga?

Lodlinje börjar vid tyngdpunkten och är parallell med tyngdkraften. Det är en tänkt linje mellan tyngdpunkten och stödytan. Om lodlinjen (från tyngdpunkten) hamnar utanför stödytan så välter föremålet.

Fördjupning: 

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *