Värmespridning

skriv ut

När det är varmt på en plats så sprider sig värmen. Naturen vill gärna göra så det blir samma temperatur överallt. Detta gäller naturligtvis kyla också. Värmen och kylan sprids på tre sätt.

Ledning

Ledning kan ske i fasta material, vätskor och gaser. Metaller är överlägset bäst på att sprida värme genom ledning. Om du värmer något i ena änden kommer värmen ledas vidare till den andra änden t. ex.  handtaget på stekpannan. Partiklarna (järnatomer) kommer i den varma delen ha högre rörelse. De kommer att knuffa på de andra järnatomerna så att de till slut också rör sig lika mycket. Värmen sprids sakta till hela föremålet. Att värmen, i olika föremål, sprids olika bra beror främst på hur föremålets atomer är bundna till varandra. Till viss del beror det också på föremålets densitet.

Strömning

Strömning sker i vätskor och gaser. Enkelt förklarat så blandas det varma materialet med det kalla. Om det är varmt vatten i den ena änden av badkaret och kallt i andra så kommer vattnet till slut att ha blanda sig och få samma temperatur. Samma sak gäller gaser t. ex. element värmer luft och den sprids i rummet på grund av strömning.

Strålning

Strålning är ljuspartiklar (fotoner) från solen, lampor eller någon annan varm källa. När ljuspartiklar träffar ett föremål så omvandlas dess energi till värme.

Du möter alla dessa tre sätt att sprida värme varje dag. De är alla vanliga företeelser.

Fördjupning

Info om sidan Begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *