Spänning och ström

skriv ut

Elektricitet är en ström eller ett flöde av elektroner. En elektron är den negativt laddade partikeln i en atom. En atom innehåller dessutom proton (positiv) och neutron (neutral)

Spänning

 

Bilden är en extrem förenkling av ett batteri men den underlättar förklaringen av ström och spänning. I botten finns ett minustecken som kallas minuspol och på toppen finns det ett plustecken som är en pluspol. Vid minuspolen finns det väldigt många elektroner  (överskott) och vid pluspolen finns inga. I batteriet har plus och minuspol ingen kontakt med varandra så elektroner vid minuspolen kan inte åka över till pluspolen genom batteriet.

Spänningen är skillnaden i laddning mellan pluspol och minuspol. Det kan också kallas elektrisk potential. Ett mått på hur mycket elektrisk kraft som är möjlig att använda.

Spänning mäts i volt (V). Det är spänning som får elektroner att röra sig. Ju högre spänning desto mer elektroner  vill röra sig.

Vanliga batterier (AA och AAA) brukar ha spänningen 1,5 V. I vägguttaget är det, i Europa, 230 Volt och USA 110 Volt.

Ström

Strömmen är just en ström med elektroner. Elektroner som rör sig i ledning. Tänk att  du gör dig pytteliten och trollar in dig inuti elledningen. Då kan du  räkna hur många elektroner som åker förbi dig. Ju fler elektroner som passerar desto högre ström. Jämför det med att stå vid en väg och räkna bilar.

Åter till bilden med batteriet. Naturen vill utjämna skillnaden mellan polerna så om jag sätter en ståltråd mellan polerna så kommer elektronerna rusa från minuspol till pluspol. Om en elektrisk apparat placeras i trådens väg så kommer den kunna drivas av strömmen. När det finns lika mycket elektroner vid plus- och minuspol kommer flödet/strömmen att sluta. Batteriet är slut (eller urladdat). 

Det är strömmen som driver elektriska produkter. Det är spänningen (skillnaden mellan polerna) som gör det möjligt för strömmen att existera.

Det finns två typer av ström. Likström åker alltid i samma riktning. Likström finns i batterier bland annat. I våra vägguttag finns växelström. Då byter strömmen riktning 50 gånger per sekund.

Fördjupning: 

Info om sidan Begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *