Halveringstid

Skriv ut

Sönderfall sker slumpmässigt så det är omöjligt att förutsäga när en enskild radioaktiv atom ska sönderfalla.

Ett radioaktivt ämne sönderfaller i en hastighet som är unik för just den isotopen. Begreppet halveringstid används för att kunna jämföra hastigheten i olika sönderfall. Den mäter hur lång tid det tar för att hälften (50 procent) av ett ursprungligt ämne ska sönderfalla. T.ex. har uran halveringstiden 4,5 miljarder år. Har du 1kg uran så har du bara 0.5 kg uran kvar efter denna tidsperiod. Vart har resten tagit vägen? Jo, det har i sin tur omvandlats till thorium på grund av uranets alfastrålning. Väntar du 4,5 miljarder år till så finns bara 25 procent kvar av det ursprungliga uranet.

Vid gammastrålning innebär halveringstiden att hälften av aktiviteten (strålningen) har försvunnit. Nedan är en bild på radiums sönderfall.

Observera att radiumet inte försvinner i tomma luften. Det omvandlas till radon. 1 kg radium kommer efter 10000 år väga ungefär 1kg fortfarande.

 

Kol 14 – metoden:

Grundämnet kol har en användbar radioaktiv isotop med masstalet 14. (6 protoner och 8 neutroner). Den har en halveringstid 5730 år och används för att bestämma åldern på organiska (innehåller kol) föremål  som är upp till 50000 år gamla.

När en organism lever så lagrar den kol i kroppen. Det gäller både djur och växter. I atmosfären har det mesta kolet (i koldioxid) masstalet 12. En liten del av kolet är det radioaktiva kol-14. När organismen lever tar den upp kol men när den dör så gör den naturligtvis inte det. Då börjar sönderfallet av det kol-14 som organismen tagit upp. Genom att jämföra halten av kol-12 med kol-14 i föremålet som undersöks, kan det åldersbestämmas.

Sönderfallsserier:

Många radioaktiva ämnen sönderfaller till något som i sin tur också är radioaktivt och sönderfaller. Ett ursprungligt radioaktivt ämne kan sönderfalla i många led tills det bildas en stabil isotop. Dessa förlopp sammanställs i tabeller som kallas sönderfallsserier.

Fördjupning:

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *