Statisk elektricitet

Statisk elektricitet är en naturlig form av elektricitet. För att förstå den måste man först titta på atomen och dess delar.

Bild: Pontus Wallstedt / UgglansNO

I atomen finns negativt laddade partiklar (elektroner) och positivt laddade partiklar (protoner) I atomkärnan finns också neutroner men dessa är oladdade och saknar betydelse i detta fall. Partiklar som finns i atomkärnan (neutroner och protoner) kallas också nukleoner.

Normalt är atomen oladdad men ibland gnider/gnuggar man bort de negativa laddningarna och då blir atomen positivt laddad eftersom de negativa elektronerna försvinner. Då naturen alltid har en drivkraft att jämna ut skillnader, vad det än må vara, kommer förr eller senare atomen att fånga upp en negativ laddning och bli oladdad. Den elektriska skillnad kan jämnas ut snabbt eller långsamt.

Alla människor har någon gång drabbats av statisk elektricitet. Om du går runt på en heltäckningsmatta kommer du att gnida bort en massa negativa laddningar. Du blir då positivt laddad. Den ”elektriska stöten” som du förr eller senare får är ett snabbt sätt att få tillbaka de förlorade negativa laddningarna.

 

En ballong kan bli elektriskt laddad av statisk elektricitet. Det är bara att gnugga den mot håret. Du gnuggar då av elektroner från håret till ballongen som blir negativt laddad. Ballongen blir så laddad att den kan sättas fast i taket.  Där kan den sitta ganska länge.  Skillnaden i laddning jämnas ut långsamt.

Bild: Istock

 

En laddad ballong kan också böja av en vattenstråle eftersom vattenmolekylen har en negativ och en positiv sida.

Bild: OskarUggla / UgglansNO

Åska är ett exempel på statisk elektricitet. Åskmolnen är positivt laddade upptill och negativt laddade nertill, närmast jorden. Eftersom naturen vill utjämna skillnader blir det en urladdning. Vi ser det som en blixt.

Fördjupning:

Uppgifter:

Hela kursen:Kursens begrepp:Kursens test: 
Elektricitet
Quizlet – Tabs
Deltest – Stortest

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *