Statisk elektricitet

skriv ut

Statisk elektricitet är en naturlig form av elektricitet. För att förstå den måste man först titta på atomen.

I atomen finns negativt laddade partiklar (elektroner) och positivt laddade partiklar (protoner) I atomkärnan (nukleid på vetenskaplig svenska) finns också neutroner men de är oladdade och saknar betydelse i detta fall.

Normalt är atomen oladdad men ibland gnider/gnuggar man bort de negativa laddningarna och då blir atomen elektriskt laddad, alltså positivt laddad, eftersom de negativa elektronerna försvinner. Eftersom naturen alltid har en drivkraft att jämna ut skillnader, vad det än må vara, så kommer förr eller senare atomen fånga upp en negativ laddning och bli oladdad.

Alla människor har någon gång drabbats av statisk elektricitet. Om du går runt på en heltäckningsmatta så kommer du att gnida bort en massa negativa laddningar. Du blir positivt laddad. Den ”elektriska stöten” som du så förr eller senare får är ett snabbt sätt att få tillbaka de förlorade negativa laddningarna. Snabbt och effektivt men inte så skönt.

En ballong kan bli elektriskt laddad av statisk elektricitet. Det är bara att gnugga den mot håret. Du gnuggar av elektroner på ballongen som blir negativt laddad. Så laddad att den kan sättas fast i taket.

En laddad ballong kan också böja av en vattenstråle eftersom vattenmolekylen har en negativ och en positiv sida.

Åska är ett exempel på statisk elektricitet. Åskmolnen är positivt laddad upptill och negativt laddade på undersidan, närmast jorden. Eftersom naturen vill utjämna skillnader så blir det en urladdning. Vi ser det som en blixt.  

Fördjupning:

Info om sidan Begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!

Ett svar på ”Statisk elektricitet”

  1. Hej.
    Varför ligger elektronerna kvar i sin bana. Och inte åker in i kärnan. Då olika laddningar attraherar varandra?
    Och om väggen först har lika många elektroner som protoner, då är den neutral. Varför reagerar den med elektronerna i ballongen då? Och varför repellerar inte ballongen från väggen, då den stöter ifrån elektronerna i väggen? Lika laddning repellerar varandra.
    Och varför kan det bli en gnista från fingret till ett metall räcke om man blivit uppladdad. Det blir ju ingen sluten krets. Om du tar ett batteri och lägger anod eller katod till metall blir det ingen gnista. För det är ingen sluten krets. Om jag står på en gummimatta och är uppladdad så blir det ändå en gnista?
    Och på denna film blir det en gnista från ledningen till helikoptern. Varför då. Helikoptern är fritt flygande. Alltså ingen krets. Varför händer detta inte fåglarna? https://www.youtube.com/watch?v=x94BH9TUiHM

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *