Meteorologi

skriv ut

Att studera vädret kallas meteorologi. En person som studerar meteorologi kallas meteorolog. Hen observerar atmosfären och försöker på så sätt förutspå vädret. Det är oerhört komplicerat att studera väder eftersom det finns så många faktorer som kan påverka t ex temperatur, havsströmmar, luftfuktighet, vind och nederbörd m.m. Vetenskapen härstammar från ”de gamla grekerna”. Begreppet meteorologi myntades av Aristoteles 

Det är skillnad mellan väder och klimat. Väder är mer kortsiktigt (1 vecka) medan klimat är väder över tidsperioder som kan sträcka sig hundratals år.

Många yrken är väldigt beroende av väder och det är viktigt att få korrekta väderprognoser. Det kan vara transportbranscher som fartyg och flyg. Även lantbrukare och odlare är mycket beroende av kunna förutsäga vädret.

Det finns några viktiga punkter som styr många väderfenomen.

  1. Varm luft kan innehålla mer vattenånga än kall luft.
  2. När solen lyser på vår planet så är det framförallt haven och marken som värms upp, inte luften.
  3. Naturen vill utjämna olikheter vad det än må vara. T ex luftfuktighet, temperatur, lufttryck m.m.
  4. Varm luft stiger uppåt. Det beror på att den har lägre densitet än kall luft. Den är ”lättare”.

Begreppen tryck och temperatur hänger starkt samman. Om temperaturen ökar så minskar lufttrycket. En vacker sommardag blir luften tunn. Det gäller även att om temperaturen sjunker så ökar trycket.

Fördjupning

Info om sidan Begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!