Värmeutvidgning

skriv ut

Om ett ämne värms så kommer molekylerna i det att röra sig mer. Det innebär i sin tur att det tar större plats. Detta gäller alla grundämnen. Om ett ämne i fast form värms och ändrar form till gasform så har det samma massa men mycket större volym.  Men även om ett föremål värms så får det en större volym även fast det inte byter till flytande eller gasform. Detta innebär att densiteten hos ett ämne förändras lite om det värms upp eller kyls av.

På motsvarande sätt krymper de allra ämnen när de kyls ner.

Detta kan medföra lite problem. Järnvägar är gjorda av järn. Riktigt varma sommardagar så värms rälsen så att den sväller. Om oturen är framme kan rälsen ändra form så tåg riskerar att spåra ur. Det kallas solkurvor.

I strykjärn används värmeutvidgning för att det ska fungera.  Där används något som heter bimetall. Det är två metallskenor som ligger mot varandra. När dessa värms kommer de att expandera (öka i storlek) olika mycket. Om de olika metallerna sitter ihop blir effekten att de böjs. Detta används som strömbrytare i strykjärn. Vid en viss temperatur böjs metallen och strykjärnet slås av (den slutna kretsen bryts).

Vatten är ett märkligt ämne eftersom de utvidgar sig både när det värms och när det kyls av. Det har som störst densitet när det är 4 grader. Detta är också en av förutsättningarna för liv på jorden.

Fördjupning

Info om sidan Begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *