energidistribution

Skriv ut

Den elektricitet vi får från våra vägguttag produceras i ett kraftverk. Mellan eluttaget och kraftverket finns ledningar.

Ledningarna kallas elnät och är indelat i två olika typer, stamnätet och distributionsnätet(regionnät och lokalnät). Svenska staten ansvarar oftast för stamnätet och det kan liknas som en motorväg där högspänningsel transporteras över långa avstånd. För att elen ska kunna användas måste spänningen sänkas i en transformatorstation och övergå i ett distributionsnät (eller lokalnät). De kan ägas av kommunen eller privata företag. De ansvarar för att alla i området ska få el.

En elproducent ( t.ex. ett vattenkraftverk) producerar el och sänder in det i stamnätet. En elleverantör köper in el och säljer den vidare till företag eller privatpersoner. Du kan själv välja vilken elleverantör du ska använda. Det finns många att välja bland och de konkurrerar t.ex. med pris och miljömärkning. Elräkningen är sedan indelad i två delar. En del till stamnätet (motorvägen) och en del till elleverantören (förbrukningen).  Det är svårt att lagra el så därför produceras all elektricitet i samma ögonblick som den används. Därför varierar elpriset beroende på årstid.

Fördjupning:

Info om sidan Träna begrepp Övningar

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *