Ögat och syn

Skriv ut

 

Bild: Istock

För att man ska kunna se ett föremål behöver ljus reflekteras mot föremålet och sedan måste detta ljus åka in genom ögat.

1.Ljuset som träffar ögat går först genom hornhinnan, och därefter genom hålet i regnbågshinnan vilken kallas pupillen. Pupillens storlek ändras automatiskt av ögat, vilket gör att lagom mycket ljus släpps in. När det är mörkt får ögat en stor pupill och när det är ljust en liten.

2. Strålarna går genom den konvexa linsen som samlar ihop ljusstrålarna. Musklerna runt linsen kan få den att ändra form vilket gör att man ser skarpt på både långt och kort håll.

3. Ljusstrålarna går genom glaskroppen (som består av en genomskinlig gelé) och träffar näthinnan. På näthinnan finns synceller och dessa kallas tappar och stavar. Tapparna ger färgseende, medan stavarna är ljuskänsliga och gör att man kan se i svag belysning. Stavarna kan inte se färger.

4. På den gula fläcken är syncellerna mest koncentrerade och därför ser man som skarpast där. På den gula fläcken omvandlas ljusstrålarna från ljusenergi till elektrisk energi och skickas upp till hjärnan för tolkning. Där synnerven går ut från ögat, vid den blinda fläcken, har man inga sinnesceller.

Problem med ögat

Synfel är vanligt och ofta handlar det om att ljusstrålarna inte bryts så de träffar näthinnan och gula fläcken på ett korrekt sätt.

Bild: Pontus Wallstedt / UgglansNO

Närsynthet (Man ser suddigt på långt håll):

Närsynthet innebär att glaskroppen är för lång och ljusstrålarna bryts då före näthinnan. Vid närsynthet används en konkav lins framför ögat vilket gör att  ljusstrålarna kan spridas lite innan de träffar näthinnan.

Bild: Pontus Wallstedt / UgglansNO

Översynthet (Man ser suddigt på nära håll):

Översynthet innebär att glaskroppen är för kort och ljusstrålarna bryts då bakom näthinnan. Vid översynthet används en konvex lins vilket gör att ljusstrålarna samlas ihop och träffar då näthinnan.

Fördjupning: 

Övningar: 

Fördjupning:

 

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *