Arkimedes var grek och levde 200 år före Kristus på Sicilien, som på den tiden tillhörde Grekland. Han var främst matematiker och uppfinnare. Två viktiga upptäckter han gjorde bär också idag hans namn: Arkimedes skruv och Arkimedes princip.
Arkimedes princip handlar om hur krafter påverkar föremål när dessa befinner sig under vattenytan.
Om du kastar ut en sten i vattnet kommer den att sjunka. Det beror på att stenens densitet är högre än vattnets (som är ungefär 1 kg/dm3).
Om du försöker flytta stenen när den är under vattenytan kommer det att vara lättare än om du flyttar den på land. Det beror på vattnets lyftkraft. Vattnet hjälper till att lyfta stenen.
Vattnets lyftkraft är alltid lika stor som tyngden av det vatten som stenen tränger undan.
Bild: Clipart
På bilden ovan sänks en sten ner i en bägare som redan från början är full. Stenen gör att bägaren rinner över. Vattnet i den lilla bägaren vid sidan motsvarar det vatten som runnit över. Tyngden av detta vatten motsvarar vattnets lyftkraft i den stora bägaren. Så mycket lättare blir det att lyfta stenen.
På bilden nedan sänks en vikt ner i vatten som väger fem kilo (50 Newton). Vattnet den tränger undan väger två kilo (20 Newton). Vattnets lyftkraft gör att vikten ger ett utslag på tre kilo (30 Newton) på vågen.
Bild: Oskar Uggla / UgglansNO©
Om du trycker ner en badboll under vattnet vet du att den kommer ploppa upp och hamna på vattnets yta igen. Bollens densitet är lägre än vattnets och därför flyter den. Ett annat sätt att förklara är att vattnets lyftkraft är större än bollens tyngd.
Vattnets lyftkraft är också anledningen till att fartyg kan flyta, till och med enorma kryssningsfartyg gjorda av järn. Den volym vatten som fartyget tränger undan väger mer än fartyget. Därför blir lyftkraften uppåt större än fartygets tyngd nedåt.
Fördjupning
- Film – Arkimedes princip (Robert Eriksson, Svenska 2.04)
- Film – Arkimedes princip (MatteNO-hjälpen, svenska 4.08)
- Film – How taking a bath led to Archimedes’ principle (Ted-Ed, engelska, 3.00)
- Film – Hur flyter skepp (Yle, svenska, 2.47)
- Film – The real story behind Archimedes Eureka (Ted-Ed, 4.42, Engelska)
- Film – How taking a bath led to Archimedes principe (Ted-Ed, 3.01, Engelska)
Uppgifter:
Hela kursen: | Kursens begrepp: | Kursens test: |
Grundfysik | Quizlet – Tabs | Deltest – Stortest |
Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!