Högtryck och lågtryck

Skriv ut & Info om sidan

När väderleksrapporten visas på TV talas det ofta om högtryck och lågtryck. Dessa två hör ihop som ett par och turas om att dominera vädret.

De är begrepp som starkt visar på sambandet mellan tryck och temperatur.

Ett högtryck är ett område med högre lufttryck än omgivningen. Det innebär att luftmolekylerna är tätt packade och att luften har högre densitet.

Det finns både varma och kalla högtryck. Majoriteten av alla högtryck på sommaren är så kallade varma högtryck och det innebär att temperaturen i högtrycket är högre än i omgivningen. Luften blir också torrare och håller undan molnen. Ett varmt högtryck uppskattas av alla som planerar en dag på stranden.

Foto: tpsdave / Pixabay License

Symbolen för högtryck är ett stort H och för lågtryck ett stort L.

Vid högtryck stiger den uppvärmda luften uppåt i en spiral som snurrar medsol (se bilden nedan). När luften når högre upp i atmosfären kyls den ner och sjunker. När luften sjunker ger den ett högre tryck vid marknivå. Den varma luften värmer upp den kalla luften som sjunker och på detta vis upplöses molnen.

Ett lågtryck är motsatsen. Ett område med lägre lufttryck än omgivningen. Lågtryck förknippas med ostadigt och regnigt väder med lägre temperaturer än utanför lågtrycket.

Bild: PontusWallstedt / UgglansNO

Ett normalt lågtryck i Sverige uppstår när varm luft möter kall luft. Luften blandas och den varma luften stiger uppåt. För att ersätta tomrummet vid marken, efter den luft som stiger, blåser kall luft in från sidorna i lågtrycket. Lågtrycken i Sverige kommer ofta in från Atlanten.

Foto: holdmypixels / Pixabay License

Fördjupning

Uppgifter: 

Hela kursen:Kursens begrepp:Kursens test: 
Grundfysik
Quizlet – Tabs
Deltest – Stortest

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *