Isaac Newton tillhör historiens absolut främsta vetenskapsmän. Han var verksam på 1600-talet inom flera olika vetenskapsgrenar. Inom mekaniken instiftade han tre lagar för att beskriva krafter och rörelser. Dessa ersattes på 1900-talet av relativitetsteorin, men Newtons lagar fungerar fortfarande utmärkt så länge hastigheterna inte närmar sig ljusets.
Bild: PontusWallstedt / UgglansNO
Första lagen: Tröghetslagen
En kropp förblir i vila eller likformig rörelse om, och bara om, summan (resultanten) av alla krafter som verkar på kroppen är noll.
Det finns alltså ett motstånd för att förändra ett föremåls rörelse. Detta innebär att föremål inte kan ändra sin hastighet själv, utan det behövs alltid en kraft för att sätta föremål i rörelse, bromsa det eller få det att ändra riktning. Påverkar inga krafter kommer föremålet att ha samma hastighet och riktning i all oändlighet.
Detta är anledningen till varför det är viktigt att ha säkerhetsbälte i bilen. Om olyckan är framme och bilen krockar i hög fart kommer personerna i bilen fortsätta framåt i samma fart som bilen hade innan krocken.
Andra lagen: Accelerationslagen
Desto större massa ett föremål har desto mer kraft behövs det för att accelerera föremålet.
Tänk om din bil gått sönder och att du då måste putta på. Bilen kommer då att accelerera upp till en viss hastighet. Om en kompis hjälper till fördubblas kraften och därför kommer också bilens acceleration att fördubblas.
Tredje lagen: Lagen om reaktion och motreaktion (verkan och motverkan)
Två kroppar påverkar alltid varandra med lika stora men motriktade krafter.
Kastas en boll upp i luften kommer jordens tyngdkraft att dra bollen till sig. Bollen kommer på samma sätt dra till sig jorden. Eftersom det är en gigantiskt stor skillnad i massa kommer jordens rörelse mot bollen inte att märkas.
Exempel 1: Sitter du i en båt på sjön och tappar en åra i vattnet når du den sällan. Det beror på att den kraft som får åran att glida iväg också får båten att åka åt motsatt håll.
Exempel 2: Du och en kompis åker på skridskor på en is och om du bestämmer dig för att putta iväg kompisen kommer du själv att åka åt motsatt håll.
Puttar du någon kommer du att utsättas för lika mycket kraft som den du puttar. Om den andra personen ramlar men inte du, beror det inte på att du avger mer kraft än du tar emot, utan på att den knuffade personen inte var förberedd och därför tappade balansen, medan du spjärnade emot.
Bild: Oskar Uggla / UgglansNO
Fördjupning:
- Film – Ted-ed: Newtons third law, with a bicycle (youtube, engelska, 3.32)
- Sång – Newtons lagar (MarkusNorrby, svenska, 1.18)
- Film – Newtons laws of motion and forces. (Tiros educational, engelska, 11:38)
- Film – A baffling baloon behavior (SmarterEveryDay, Engelska, 4.40)
- Film – Newton´s three body system (Ted-Ed, 5.31, Engelska)
- Film – Newton´s 3 laws (Ted-Ed, 3.33, Engelska)
- Film – Newton and the equations of nature (Openmind, engelska, 2.49)
Uppgifter:
Hela kursen: | Kursens begrepp: | Kursens test: |
Mekanik | Quizlet – Tabs | Deltest – Stortest |
Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!