Väderkartor

En väderprognos är en avancerad gissning på hur vädret ska bli. I Sverige görs väderprognoserna huvudsakligen av SMHI (Statens meteorologiska och hydrologiska institut). Det är ofta svårt att göra korrekta prognoser eftersom det är så många faktorer som spelar in.

Kunskapen om att förutspå väder har utvecklats och förfinats sedan 1600-talet. Först på 1900-talet har stora framsteg i utvecklingen tagits. Ett av de viktigaste är människans kliv in i dataåldern på 1950-talet och uppskickandet av vädersatelliter på 60-talet.

Att göra en prognos idag börjar alltid med att samla in väderdata. Observationer samlas in från till exempel vädersatelliter, fartyg, flyplan, väderstationer och väderballonger. Dessa källor mäter tryck, temperatur, moln, luftfuktighet, vindar, med mera.

När all data är insamlad sammanställs informationen i väldigt kraftiga datorer där olika fysikaliska och matematiska program beräknar fram en prognos.

Datorns prognos bearbetas av meteorologer som gör den begriplig för alla. Ofta presenteras prognosen med en väderkarta. Några vädersymboler:

Nedanstående figurer visar kallfront och varmfront samt åt vilket håll de rör sig.

Högtryck markeras med ett stort H och lågtryck markeras med ett stort L.

Några vädersymboler:

Bild: OpenClipart-Vectors / Pixabay License

Fördjupning

Uppgifter: 

Hela kursen:Kursens begrepp:Kursens test: 
Grundfysik
Quizlet – Tabs
Deltest – Stortest

Hjälp till att förbättra Ugglans NO! Har du hittat något fel, någon död/olämplig länk eller vill tipsa om någon intressant länk? Skriv en kommentar nedan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *